Selecteer een pagina
Hoe slaan jullie een bron?
We werken op een ambachtelijke manier, maken uitsluitend gebruik van mankracht. We bewegen een puls op en neer in een pijp, mantelbuis genoemd, waardoor we de grond eronder weghalen. Zo pulsen we de buis de grond in, tot we zien dat we in een goede waterdoorlatende laag terecht gekomen zijn.

Hoe krijg je het water omhoog?
In de holle mantelbuis brengen we de filterbuis aan. Deze heeft over de hele lengte dunne sleuven, waar het grondwater doorheen kan komen. Afhankelijk van de grondsoort storten we er fijn grind bij, om de werking te verbeteren. Op de filterbuis, zo’n vijf meter lang, lijmen we ‘blinde’ buizen. En door middel van een “zuigslang” in de bron te laten zakken wordt het water daardoor omhoog gepompt.

Hoeveel werkruimte heb je nodig?
Weinig, omdat we alles met de hand doen. Bij een buis van 63 millimeter hebben we aan 1,5 bij 1,5 meter genoeg, in sommige gevallen 2,5 bij 2,5.
Bij een buis van 90 millimeter gebruiken we een driepoot met takel om de puls te bedienen. Dat vraagt 2,5 bij 2,5 meter.

Met jullie samenwerken, hoe gaat dat?
Vooraf bespreken we wat de mogelijkheden zijn. We raden aan met twee personen te assisteren, want dan kunnen wij met een man minder komen. Je krijgt van ons instructies, we letten op de veiligheid en we maken er een mooie dag van.

Heb ik ijzer in het grondwater?
Als je ruiten of je auto wilt wassen, geeft ijzer in het water een bruine waas. Of er bij jou ijzer in het grondwater zit, kunnen we pas vaststellen als we het grondwater naar boven halen. Als je wilt kunnen we ter plekke met een watermonster een test doen.

Wat als de bodem vervuild is?
Als je wilt weten of de grond vervuild is kun je dat bij de gemeente opvragen. Is er bijvoorbeeld een schoongrondverklaring voor je perceel?
Wanneer er vervuiling in de bodem is, dan geen bron slaan!

Wordt mijn tuin erg beschadigd?
Nee, wij kunnen ‘onzichtbaar’ een bron plaatsen. We laten nauwelijks sporen achter, je ziet alleen een pijpje met een rood deksel in je tuin.

Kunnen jullie overal komen?
We zijn er zo op ingericht dat we op de moeilijkste plekken kunnen komen. Overal waar een kruiwagen kan komen, kunnen wij aan het werk.

Kun je in de winter een bron plaatsen?
Jazeker. De winter is een goede periode om een waterbron te slaan mits het weer het toelaat. We geven van 1 oktober t/m 1 april 10% korting, onze winterkorting.

Heb ik een vergunning nodig?
De waterbron wordt door ons handmatig gezet en dat mag zowiezo tot 10 meter met een ontrekking van max 10 m3/uur. Bij een verbruik tot 10 kuub per uur hoef je geen vergunning aan te vragen. Een waterschap of gemeente wil wel graag dat je de grondwateronttrekking meldt.
www.drinkwaterplatform.nl

Waarom een bovengrondse pomp?
Een hydrofoorpomp is een centrifugaalpomp met drukvat. Het water wordt door de filterbuis omhoog gezogen, daarom is de aanzuigdiepte maximaal 7 meter. De pomp is relatief goedkoop, maar maakt geluid en verbruikt in verhouding meer stroom dan een bronpomp.
Er zijn veel merken en modellen, elk met een andere capaciteit en prijs, zoals je ziet op het Internet. Op You Tube zie je hoe ze werken.

Waarom een pomp onder de grond?
Een bronpomp is een lange, smalle pomp. Deze wordt onderin de filterbuis aangebracht en hangt daar altijd in het water. Zo’n pomp kan het water,als het nodig is wel 120 meter omhoog persen. Je hoort deze pomp niet hij is mooi weggewerkt en het stroomverbruik is laag.
Op het Internet vind je informatie. De keuze is afhankelijk van de minimale en maximale opvoerhoogte en de diameter van de filterbuis.
Wij werken met een 75 mm bronpomp die in een 90 mm filterbuis past.

TIP
Zet een tijdschakelaar op je pomp, stel de gewenste sproeitijd en frequentie in en klaar ben je. Ook makkelijk als je een poos niet thuis bent, bijvoorbeeld op vakantie, en zelf in het water ligt. Dan denk je met plezier aan thuis.

Waarom is een drukvat nodig?
Een drukvat of expansievat heb je nodig om schommelingen in het verbruik op te vangen. Als je water gebruikt, loopt eerst het drukvat leeg en slaat de pomp op tijd aan om het weer te vullen. Hiermee voorkom je dat de pomp gaat pendelen; aan/uit, aan/uit. Dit is slecht voor de pomp.
Beregeningspomp
Dit is een kleine pomp, zonder drukreservoir, die het water direct uit de bron pompt.

Wat is dat eigenlijk, pulsen?
De puls is een buis, met onderin een terugslagklep. Die laten we, met water, in de mantelbuis zakken. Met een op en neer gaande beweging drijven we de puls de grond in en maken we de grond onder de mantelbuis los. De klep onderin de puls zorgt ervoor dat de grond in de buis blijft. Als de puls vol is, halen we die omhoog en storten hem leeg. Dit proces herhalen we en zo drijven we de mantelbuis verder de grond in.

Wat is het verschil met een bron spuiten?
Met een grote hoeveelheid water onder hoge druk wordt een buis, met aan de voorkant een puntstuk, de grond in gedreven. Dat kan dus alleen met een machine met een sterke pomp. Grond en water komen door het boorgat omhoog , dus dat geeft nogal wat rommel. In dit gespoten gat kan alleen een small filterbuis (63 mm) geplaatst worden en er kan geen filtergrind omheen.

Kan ik water uit eigen bron gebruiken als drinkwater?
Als je dit zeker wilt weten kun je een watermonster opsturen naar een gecertificeerd laboratorium. Dan weet je precies wat er in het water zit en of het geschikt is als drinkwater. Aan de hand van die uitslag kan je ook bepalen welke filters je nodig hebt om er drinkwater van te maken….