Om tot een goed plan te komen hebben we de volgende gegevens nodig:
- Gewenst waterverbruik
- Type pomp
- Bodemopbouw ter plaatse
- Grondwaterstand
Als we genoeg inzicht hebben in je situatie maken we een offerte.
EXTRA OPTIE
We raden ook aan om je eigen hemelwater terug te laten lopen naar het grondwater i.p.v. Het riool. In je tuin boren we een gat( dicht bij de regenpijp) voor zogenaamde ‘grindpaal’ of drainage pijp. Die verzamelen regenwater dat geleidelijk in de bodem zakt zodat we het water in de zomer weer kunnen gebruiken ; een circulair proces.
Lees meer bij REGENWATER BENUTTEN
Gewenst verbruik
Hoeveel water wil je gaan gebruiken? Alleen voor het sproeien van je tuin of gazon? Hoe groot is het oppervlak en hoeveel sproeiers neem je?
Een indicatie is dat sproeiers 100 tot 1000 liter per uur verbruiken. Druppelaars verbruiken 5 tot 10 liter per uur per meter.
Wil je water gebruiken voor allerlei andere doelen, zoals wasmachine vullen, WC spoelen, auto en ramen wassen, zwembad vullen? Tel dat verbruik erbij op.
WELKE POMP
De pomp die je kiest heeft te maken met de diepte van het grondwater & het gewenste waterverbruik
De traditionele zwengelpomp is geschikt voor kleine hoeveelheden water, want je moet zelf het water in gieters of emmers wegbrengen. Leuk van deze pomp is dat kinderen hem kunnen bedienen en graag met water spelen. De eenvoudige, goedkope pomp kan water vanaf een diepte tot 7 meter omhoog brengen.
Een bovengrondse elektrische pomp (hydrofoorpomp) is te gebruiken bij een grondwaterstand tot maximaal 7 meter diepte, met een filterbuis van 63 mm diameter. Je kunt er makkelijk een tuinslang en kraan op aansluiten. De pomp moet in een schuur, onder een afdak of in een hokje geplaatst worden.
Een expansievat aan de pomp zorgt voor een constante waterdruk. Het voorkomt ook dat de pomp steeds aan en uit schakelt (pendelen) en daardoor snel slijt. Nadeel is dat zo’n pomp (veel) geluid geeft
Een ondergrondse elektrische pomp (bronpomp) zit onderin de filterbuis met een diameter van 90 mm en kan water van dieper dan 120 meter naar boven pompen. Deze pomp gebruikt weinig stroom en is stil.
De kosten van zo’n ondergrondse pomp zijn hoger omdat er een brede filterbuis nodig is en e.v.t. een apart expansievat.
Voor elektrische pompen geldt dat je zelf voor aansluiting op het net moet zorgen, met vaste kabel of via buitenstopcontact.
Bodemopbouw ter plaatse
Bij het slaan van een bron moeten we een bodemlaag bereiken die veel water doorvoert, zoals grind of grof zand. Met behulp van een speciale kaart bekijken we hoe op jouw locatie de bodem is opgebouwd; lagen van zand, grind, klei, leem of veen.
Zo hebben we een indruk op welke diepte we grondwater kunnen aantreffen. We weten het pas zeker als we aan het pulsen zijn en zien hoe de bodem is samengesteld.
Als de bodem niet geschikt is om een bron te slaan laten we dat vooraf weten.
Grondwaterstand
De diepte van het grondwater en de bodemopbouw bepaalt hoeveel buislengte we in de bodem moeten pulsen. De bovenkant van de filterbuis, met een lengte van 5 meter, brengen we ruim onder de grondwaterspiegel aan, zodat je voldoende water omhoog kunt pompen.
Als het nodig is storten we fijn grind om de filterbuis heen, om te voorkomen dat het fijne zand in het bronwater terecht komt.
[pexnivoslider pex_attr_sliderid=”2″][/pexnivoslider]